Historia francuskiej bagietki
Słynna
francuska bagietka, ale skąd się ona wzieła ? Na pewno nie
przypadkiem.Co sprawia że jest tak wyjątkowa ? Musi spełniać
określone wymagania !
Bagietka
francuska zwana również bułką paryską w kulturze już bardzo
dawno temu
bezsprzecznie
zajęła miejsce jako jeden z symboli Francji. Chyba nikt nie wyobraża
sobie Francji bez bagietki.
Historia
francuskiej bagietki sięga już czasów Napoleona. Źródła
historyczne mówią, iż bagietka francuska została rozpowszechniona
dzięki Austriakom
! To właśnie
armia austriacka
za czasów Napoleona,na
początku XIX wieku
przywiozła
podłużną
austriacką
bułkę do Paryża.
Nieco
później bagietka została rozpowszechniona dzięki wynalazkowi pieca
parowego, który sprawił, że bagietka zyskała charakterystyczną
strukturę, wyjątkową miękkość i chrupkość.
Ale
co sprawiło, że Francuzi zaczęli je masowo jeść ?
Tak
naprawdę prawdziwą popularność bagietka zyskała na początku lat
‘20 -XX wieku. W tym czasie obowiązywał zakaz pracy w godzinach
od 22.00-4.00
rano więc bagietki były najszybszym sposobem aby dostarczyć
klientom świeże pieczywo.
Wokół
bagietki krąży wiele legend. Jedna z nich mówi że piekarze
Napoleona piekli je dla legionistów,
bo bez problemu mieściły się w ich kieszeniach.
Dzisiaj
bagietki goszczą praktycznie we wszystkich francuskich domach i
restauracjach oraz barach jako dodatek do różnych potraw i
przekąsek.
Tradycyjna
francuska bagietka musi spełniać określone wymagania :)
Musi
mieć około 5-6 cm szerokości, 3-4 cm wysokości i około 65 cm
długości ale są też takie które mają nawet metr :)
Oczywiście
skórka musi być chrupka oraz niezbyt twarda a miąższ delikatny i
biały w środku, leciutko odrywający się od skórki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz