Prowansja od strony kulinarnej
Piękna i słoneczna Prowansja przyciąga nie tylko malowniczymi pejzażami, ale także pyszną, śródziemnomorską kuchnią. Jakie specjały kulinarne oferuje nam Prowansja? Napisze Wam o tym obecna mieszkanka Marsylii ;-).
La bouillabaisse czyli zupa rybna – jedna z najstarszych, tradycyjnych potraw Marsylii. La bouillabaisse została stworzona przez rybaków, którzy wykorzystywali do niej te rodzaje ryb, które akurat udało się złowić (i tak jest do dziś). Po za rybami w zupie znajdują się owoce morza oraz warzywa (najczęściej ziemniaki, cebula, por). La bouillabaisse jest najczęściej serwowana z grzankami, czyli po francusku des croûtons.
L’aïoli czyli sos przypominający
czosnkowy majonez. Aïoli tworzy się z czosnku, oliwy z oliwek, żółtek jaj, soku
z cytryny i bardzo często z odrobiną musztardy. W Marsylii sos aïoli podawany
jest z rybą (najczęściej z dorszem), warzywami (ziemniaki, marchew, kalafior, brokuł) oraz ugotowanymi jajami – taka potrawa często nazywana jest
Le grand aïoli. To zdecydowanie moje
ulubione prowansalskie danie J.
La daube provençale czyli gulasz prowansalski. Przygotowywany jest z wołowiny marynowanej w czerwonym winie, warzywach (marchew, czosnek, cebula, czarne oliwki) i ziołach prowansalskich. Marynowanie mięsa musi być obowiązkowo wykonane dzień wcześniej. Gulasz prowansalski najczęściej jest serwowany z makaronem (po fr. des pâtes) oraz serem – parmezanem lub francuskim gruyère.
La tapenade czyli pasta z kaparów, oliwek
(zielonych lub czarnych) i oliwy. Jest to bardzo popularna prowansalska
przystawka (słynny francuski apéritif) i podaje się ją z grzankami. Jako, że nie jestem fanką
ani oliwek ani kaparów, la tapenade nie należy do moich ulubionych
prowansalskich przysmaków ;-).
L’anchoïade podobnie jak la tapenade jest to
pasta z anchois, oliwek, oliwy i czosnku, podawana z grzankami jako przystawka.
Soupe au pistou czyli marsylska zupa z warzywami
i bazylią. Jest to potrawa gotowana jedynie w okresie letnim i chyba nie ma w
Marsylii domu, w którym by się tej zupy nie jadało. Składnikami zupy pistou są:
fasola (biała i czerwona), zielona fasolka, cebula, ziemniaki, marchew,
cukinia, pomidor, czosnek i oczywiście bazylia. Dodatkowo zupę podaje się z
drobnym makaronem oraz parmezanem.
A teraz przejdźmy do mojej
ulubionej części, czyli marsylskich deserów ;-)
Les chichis Fregis czyli długie, słodkie, podłużne pączki,
wysmażane z mąki pszennej i ciecierzycy oraz aromatyzowane oliwą z oliwek i
suszonym kwiatem pomarańczy. Les chichis Fregis są głównie sprzedawane na
targach oraz przy plażach.
Les navettes czyli kruche ciastka o smaku kwiatu
pomarańczy lub naturalne (niearomatyzowane). Les navettes są dość twarde. Ciastka
są podłużne i swoim kształtem przypominają łódź – stąd też nazwa navette, co po francusku oznacza łódź.
Nougat jest to słodycz
przypominająca konsystencją nasz słynny, polski blok z orzechami lub
herbatnikami. Nougat jest jednak krojony na dużo mniejsze kawałki niż blok.
Samo słowo nougat oznacza dosłownie rozpieszczasz nas. Nougat powstaje z masy syropu gotowanego
z miodem, wymieszanej z orzechami lub migdałami lub pistacjami.
I na koniec jeszcze kilka słów o des Herbes de Provence, czyli ziołach
prowansalskich. Jak sama nazwa wskazuje, jest to mieszanka ziół głównie z
regionu Prowansji. Są one nieodłącznym elementem kuchni prowansalskiej i używane
są do wypiekania i marynowania mięs, zup, sosów oraz twarogów. W skład ziół
prowansalskich wchodzą: tymianek, rozmaryn, majeranek, bazylia, mięta
pieprzowa, szałwia lekarska, cząber ogrodowy oraz oregano. Czasami dodawana
jest też lawenda. Zioła prowansalskie można kupić dosłownie wszędzie, jednak
bardzo wielu Francuzów decyduje się na domowe przygotowywanie tej mieszanki.
A wy których potraw prowansalskich
chcielibyście spróbować? A może niektóre z nich są już znane Waszym
podniebieniom? J
S.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz