Jak to jest z tymi ślimakami ?



 Ślimaki i kuchnia francuska.

Pierwsze skojarzenie większości osób z kuchnia francuską to na pewno ślimaki, jak i żabie udka.
Większość ludzi myśli ze Francuzi jedzą je na obiad w swoich domach dosyć często.

Jest to mit i prawda jest zupełnie inna :D 

Normalnie Francuzi ich praktycznie nie jedzą, a nawet się ich brzydzą. Przynajmniej mój francuski Pan ma do nich obrzydzenie natomiast ja się nimi chętnie zajadam od czasu do czasu, Sami Francuzi twierdzą, że jest to danie typowe dla turystów.

Ślimaki np. z czosnkiem i pietruszką są teraz serwowane w wielu ekskluzywnych restauracjach i są uznawane za bardzo wykwintny specjał.

Nie każdy wie, że nie zawsze tak było :) 

Zaczęto je spożywać w czasach głodu, gdyż  inne jedzenie było bardzo trudno dostępne. Podobnie było z żabimi udkami. Ekskluzywnymi rarytasami stały się dopiero dużo, dużo póżniej.

                                                                                                                                 I.


                                                                                                                     






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 Elegancja & Francja , Blogger