Kawowe ABC, czyli co trzeba wiedzieć zamawiając kawę we Francji
Przede
wszystkim na początku trzeba wspomnieć iż Francja jest bardzo
specyficznym krajem i nie będąc w tym kraju wcześniej,nie
przebywając tu dlużej, wiele może nas tutaj zaskoczyć :D
Wielokrotnie
obserwuję turystów i szczytem hipokryzji oraz największym grzechem
jakim możemy popełnić będąc we Francji jest pójście
np. na kawę do Starbucks’a lub na jedzenie do Mc’Donald’s, gdy
mamy pod nosem tyle klimatycznych lokali.
Francja
jest krajem bogatym w liczne urocze
kawiarenki, bary oraz restauracje. W samym Paryżu jest ich
niezliczona ilość na każdej ulicy, a Francuzi wprost uwielbiają z
nich korzystać przy niemal każdej okazji. Przechodząc
jakąkolwiek ulicą na przykład Paryża, możemy być zaskoczeni ich
ilością i przepełnieniem.
Szybka
kawka w drodze do pracy ? Spotkanie bliznesowe, praca zdalna przez
internet lub najzwyczajniej chwila wolnego czasu to idealny pomysł
by wyskoczyć do pobliskiej kawiarenki.
We
Francji nawet zamawianie kawy nieco się rożni niż u nas w Polsce.
Przede
wszystkim różnica jaką ja zauważyłam w pierwszej kolejności to
prostota i klimat panujący w tych lokalach. Francuzi bardzo
dbają o swoje tradycje i kulturę w tym temacie,
a wręcz się tym szczycą. Większość
lokali jest urządzona w starym i urokliwym stylu sprzed wielu, wielu
lat co bardzo często daje poczucie cofnięcia się w czasie. U nas w
Polsce lokale są raczej urzadząne w modernistycznym stylu.
Pierwsza
najważniejszą zasadą gdy zamawiasz kawę we francuskiej kawiarni
jest:
" un
café s'il vous plaît- poproszę kawę"- to dla francuzów
oznacza ze chcą mała kawę espresso wraz ze szklaneczką wody.
Gdy poprosisz kawę barman lub kelner na pewno od razu poda Ci malutką kawe espresso. W Polsce wygląda to troche inaczej, gdy poprosisz o kawę,osoba obslugująca na pewno zapyta jaką :) Jeśli chcesz się napić innej kawy najlepiej od razu powiedzieć np " café au lait, s'il vous plaît- poproszę kawe z mlekiem aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień :)
Następną rzeczą o której na pewno warto wiedzieć jest :
Jeśli masz ochotę na szybką kawę espresso, zamów ja przy barze ! Będzie taniej, kawa przy stoliku zawsze jest droższa, przynajmniej taki zwyczaj jest w Paryżu. Być może to wynika z tego że będziesz siedzieć dłużej i zamawiać więcej, w związku z tym będziesz potrzebować obsługi kelnerskiej.
Kolejną bardzo istotną zasadą którą trzeba wiedzieć jest:
Gdy wchodzisz do lokalu nie rozsiadaj się od razu jak lord gdzie Ci pasuje :) Wiem że u nas w Polsce "Klient nasz Pan" to naczelna zasada, ale we Francji to wygląda trochę inaczej. Można być źle odebranym. Zasady savoir-vivre tutaj działają w dwie strony.
Po prostu grzecznie jest się zapytać kelnera gdzie można usiąść lub czy można usiąść w wybranym miejscu.
I.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz